top of page

ViuTV《無制限探險隊》——人與動物的關係

昨晚(23/10),ViuTV 電視節目《無制限探險隊》播出第四集,有一幕關於動物的畫面,頗令人印象深刻:

攝製隊在南非出席一個當地派對,「習俗」上要屠宰一隻活羊作慶祝之用。事前,兩位主持人互相問對方:「你驚唔驚劏羊?」兩人均表示無所畏懼。


接着,畫面出現一隻活生生的小羊躺在地上,呼吸起伏。主持人看見當下情景,神情已經變得非常凝重,更稱「So far 最大挑戰會喺呢一度⋯⋯我冇諗過。」


小羊按壓在地上,然後被當地村民用刀割破喉嚨放血。拍攝團隊目睹這個畫面,有人即場「爆粗」,主持人更別過臉、閉上眼睛,不忍看到殘忍的屠宰過程。在場更有位女成員眼泛淚光地說:「我驚我今晚會發噩夢。」


這個時候,兩位主持人拋出幾句很有意思的說話:「其實我哋平時食呢啲嘢(動物),啲人都係咁劏,只不過我哋望唔到啫。」「其實係㗎,我都認同⋯⋯我哋城市人⋯⋯好似好驚呢樣嘢(宰殺動物),好似逃避咁。」


接下來,一位主持人拷問:「你覺得你可唔可以喺呢啲地方生存到?同佢哋一齊劏呢隻羊?」


另一位主持人回答:「我覺得我會生存到㗎⋯⋯任何人都係㗎,我覺得係會因住個環境而去改變。你越焗住喺一個地方生活,你就會改變。但係當你有得揀嘅時候,可能就會揀啲所謂『高尚』嘅生活,但係你嘅『高尚生活』可能就係 based on 有人幫你做一啲 dirty work(宰殺動物)。」


最後,導演刻意輕輕帶過血腥的畫面,用一盤新鮮的羊血,交代劏羊的詳細過程,更安撫現場所有工作人員,強調屠宰活羊只是「習俗」。


其實,又或者可以這樣說:


中國大陸廣西吃貓狗,也是習俗。


丹麥成人禮捕獵鯨魚,也是習俗。


日本太地町捕殺海豚,也是習俗。


與其說是習俗,說穿了是陋習,其實就是習慣。


善良的人,自我拷問,坦白承認缺失,是起步,值得鼓舞——因為人性本身就是矛盾。


足本播放:


Roni Wong

36 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page